AjanPaino Finnish Open 2000

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Reportaasit

Miesten AjanPaino Finnish Open 2000 ja naisten AjanPaino Open 2000 on nyt pelattu. Kilpailut onnistuivat mainiosti. Sekä pelejä että järjestelyjä olikin tänä vuonna enemmän kuin aiemmin naisten kilpailun ansiosta. Oli hauskaa seurata, kuinka moni tuttu suomalaispelaaja pärjäsi kansainvälisessä seurassa. Hyvin pärjäsikin.

Miesten kilpailun taso oli tänä vuonna korkeampi kuin aiemmin. Kohonnut palkintosumma oli houkutellut Taliin kovan ja tasaisen kilpailijakaartin. Esimerkiksi karsinnan ykkössijoitetun Italian Davide Bianchettin ranking on 48, mihin tällä hetkellä vain kaksi suomalaista yltää. Bianchetti oli hyvässä vedossa ja eteni aina välieriin saakka voittaen mm. Rambon ja kilpailun kolmoissijoitetun Stephen Meadsin. Toinen väkevä karsija oli Ranskan Renan Lavigne, joka matkalla välieriin voitti mm. viime vuoden voittajan ja tämän vuoden ehdottoman ennakkosuosikin Egyptin Omar Elborolossyn. Lavigne hyytyi vasta loistavan välieräottelunsa viidennessä erässä turnauksen tulevalle voittajalle Englannin Peter Geneverille. Taisivat karsinnan kaksi ylimääräistä peliä tuntua jaloissa.

Naisten kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran. Kokemukset olivat oikein hyvät. Kisafiilis nousi, kun oli enemmän katsottavaa. Ja selviytyihän Kia Paasivirta ainoana suomalaisena välieriin saakka.

Neljä pelaajaa oli ylitse muiden: Peter Genever, Jenny Tranfield, John Williams ja Salma Shabana. Britit veivät koko potin tällä kertaa. Genever ja Tranfield näyttivät, mistä squash on lähtöisin.

null
Neljä finalistia. Salma Shabana, Peter Genever, John Williams ja Jenny Tranfield.

Miesten finaalissa kakkosijoitettua John Williamsia pidettiin hienoisena ennakkosuosikkina. Toisin kuitenkin kävi. Viidenneksi sijoitettu Peter Genever jatkoi tasaisen varmoja otteitaan ja vei finaalin 3-1.

null
Williamsin kikat eivät pureneet Geneveriin.

null
Genever noukki pallot varmasti.

Suomalaisista pisimmälle eteni Olli Tuominen. Olli hävisi Australian John Williamsille toisella kierroksella. Mainion viisieräisen ottelun viimeisessä erässä Williams esitti hämmästyttäviä otteita ja jätti Ollin varjoonsa.

null
Olli pysyi mukana vauhdissa viidenteen erään asti.

null
Mutta viidennessä erässä John Williams löysi uuden vaihteen.

Ensimmäisellä kierroksella Rambo aloitti hyvin Italian Davide Bianchettia vastaan, mutta Bianchetti pystyi kääntämään ottelun edukseen.

null
Rambo aloitti hyvin, mutta jäi lopulta Bianchettin jalkoihin.

Mika Monto puolestaan pysyi turnauksen tulevan voittajan Peter Geneverin vauhdissa, muttei pystynyt ottamaan itselleen ratkaisevia eräpisteitä.

null
Genever aloitti kilpailunsa voittamalla Mikan.

Naisten kilpailussa oli kaksi ylivoimaista pelaajaa: Englannin Jenny Tranfield ja Egyptin Salma Shabana. Molemmat etenivät finaaliin näytöstyyliin. Finaalissa nähtiinkin jo mainiota naissquashia. Jatkopalloille menneen ensimmäisen erän jälkeen Tranfield kuitenkin käänsi ottelun edukseen.

null
Jenny Tranfield otti t-pisteen haltuunsa.

null
Salma Shabanalle tuli kiire.

Kia Paasivirta selviytyi hienosti välieriin. Matkalla sinne hän voitti Sanna Mantereen ja Nana Niskasen. Sanna tosin pani kunnolla kampoihin ja ottelu ratkesi vasta viidennessä erässä.

null
Kia ei pysynyt Shabanan tahdissa.

Sanna teki myös kilpailujen suurimman suomalaisyllätyksen voittamalla USA:n kolmoissijoitetun Shabana Khanin jatkopalloilla viiden erän trillerissä. Khanin ranking on 33, joten kyse on merkittävästä voitosta.

null
Sanna järjesti jymy-yllätyksen.

Kilpailut kiinnostivat suomalaista mediaa. Paikalla olivat useaan otteeseen mm. Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Lehtikuvan ja Urheiluruudun toimittajat. Lisäksi STT ja Teksti-tv tiedottivat kilpailuista. Toimittajat ihastelivat, kuinka tarkkaavaisesti yleisö seurasi otteluja. Vastaavaa ei kuulemma näy muissa lajeissa.

Kilpailuista tiedotettiin myös omilla, tiheään tahtiin päivitetyillä kotisivuilla, jotka kasvattivat jatkuvasti suosioitaan. Kotisivujen printit kiinnostivat myös Talissa käyneitä pelaajia ja yleisöä. Sivujen kävijämäärät lähentelevät jo kahta tuhatta. Kiinnostusta järjestämiemme squashkilpailujen seurantaan on löytynyt kaukomaita myöten. Kansainväliset squashnettipalvelut ovat myös raportoineet kilpailuista. Seuraavissa kilpailuissa kannattaa lisätä Internet-tiedotusta esimerkiksi laajemman toimituksellisen aineiston ja liikkuvan kuvan muodossa.

Suuret kiitokset pelaajille, yleisölle ja järjestäjille.

Copyright Petteri Repo 2000