Dunlop Cup – vielä kerran!

Dunlop Cup – vielä kerran!

Nettitoimitus osallistui innokkaasti Dunlop Cupin 50-vuotisjuhlakisan ennakkospekulaatioihin data-analyysin kautta. Analyysi olikin ilmeisen onnistunut, koska JSK:n Miko Äijänen ja ESRC:n Emilia Soini todellakin veivät mestaruudet Club Locker -datan viitoittamalla tiellä. Merkille pantavaa on, että tekoäly ei päässyt lähellekään yhtä hyvää ennakointia vedoten siihen, että “squash-otteluiden tulokset riippuvat monista tekijöistä, kuten pelaajien kunnosta, strategiasta ja päivän vireestä.”

Mutta miltä Dunlop Cup näyttäytyisi, jos olisikin seurattu jotain muuta mittaria kuin voittamista kuten esimerkiksi otteluiden pituuksia? Tällaiset mittarit kiinnostavat paitsi kilpailujen aikatauluttajia myös vedonlyöjiä, sillä kannattaako squashin vedonlyöntiä edes järjestää, jos parhaat kuitenkin aina vievät voitot? Sen sijaan olisi paljon vaikeampi ennustaa, ketkä pelaavat pisimmän pelin ja onhan muutenkin kiinnostavaa tietää, ahkeroivatko huippu-urheilijat kilpailuissa pidempään kuin harvemmin pelaavat.

Siinä missä Club Lockerin data-analytiikka oli helppo toteuttaa sormia eli digittejä laskemalla, otteluiden keston analyysiin tarvitaan astetta jykevämpää teknologiaa eli taulukko-ohjelma. Club Lockeria ei (ainakaan vielä!) ole suunniteltu tällaisia vaihtoehtoisia laskutapoja varten, joten tarvitaan myös lajinomaista silmäkäsikoordinaatiota tietojen keräämiseen.

Dunlop Cupissa pelattiin kolmen miesten kaaviota plate-otteluineen ja yksi naisten lohkokaavio. Ottelut tuloksineen menivät seuraavasti:

– Miehet 1: 23 ottelua, joista 20 päättyi 3-0, 2 kpl 3-1 ja 1 kpl 3-2. Otteluissa pelattiin 73 erää ja 1165 eräpistettä eli keskimäärin 16 pistettä erää kohden.
– Naiset 1: 10 ottelua, joista 9 päättyi 3-0 ja 1 kpl 3-1. Otteluissa pelattiin 31 erää ja 489 eräpistettä eli keskimäärin 16 pistettä erää kohden.
– Miehet 2: 19 ottelua, joista 8 päättyi 3-0, 6 kpl 3-1 ja 5 kpl 3-2. Otteluissa pelattiin 73 erää ja 1235 eräpistettä eli keskimäärin 17 pistettä erää kohden.
– Miehet 3: 45 ottelua, joista 21 päättyi 3-0, 17 kpl 3-1 ja 7 kpl 3-2. Otteluissa pelattiin 166 erää ja 3002 eräpistettä eli keskimäärin 18 pistettä erää kohden.

Jo nopea vilkaisu kertoo, että tasoerot vaikuttavat suurimmilta siellä, missä parhaat pelaavat eli miesten ja naisten korkeimmissa luokissa, joiden 33 ottelusta peräti 29 päättyi 3-0 (88%). Miesten kakkos- ja kolmostasolla vastaavat yhteenlasketut luvut ovat 64 ottelua, joista niin ikään 29 päättyi 3-0 (45%).

Tulokset heijastavat ylimpien lohkojen pelaajien suurempia tasoeroja, mutta ovathan niiden pelaajat lähtökohtaisesti taitavampiakin, minkä luulisi näkyvän ottelujen kestoissa. Katsotaan otteluiden kestoa kaavioittain (keskiarvo ja keskihajonta minuuteissa):

– Miehet 1: 22,8 (6,7)
– Naiset 1: 18,8 (6,0)
– Miehet 2: 26,0 (7,8)
– Miehet 3: 23,8 (7,0)

Siis mitä ihmettä – miesten kakkos- ja kolmoskaavioissa pelattiin pidempään kuin miesten ja naisten ykköskaavioissa! Olisiko Dunlop Cupin komeat palkintorahat pitänyt sittenkin jakaa ahkerimmille pelaajille tai pyytää heiltä korkeampi osallistumismaksu kenttäkustannusten takia? Ei sentään, koska erot ovat pieniä ja itse asiassa Dunlop Cupin osalta voidaan todeta yleisesti, että normiottelu kesti 23,6 minuuttia (keskihajonta 7,3 minuuttia). Nämä luvut ovat ilmeisesti tehokasta peliaikaa, eivätkä niihin kuulu 4 minuutin lämmittelyt ja 1,5 minuutin erätauot.

Vaikka ottelut keskimäärin kestävät suunnilleen yhtä pitkään, niiden välillä on merkittäviä eroja. Kirjataan ensin kaavioiden lyhimmät ottelut – Miehet 1: 13 minuuttia, Naiset 1: 13 minuuttia, Miehet 2: 15 minuuttia ja Miehet 3: 14 minuuttia.

Mutta ne otteluista pisimmät, joissa on vain voittajia? Nettitoimitus julistaa seuraavat Dunlop Cupin 50-juhlakilpailun pelaajat ahkeruuden ja sinnikkyyden sankareiksi:

– Miehet 2: Vesa Koskela – Rasmus Nykänen (3-2, 42 minuuttia)
– Miehet 3: Jussi Simola – Janne Saharinen (3-2, 41 minuuttia)
– Miehet 1: Raphael Orphanou – Ville Eskola (3-0, 39 minuuttia)
– Naiset 1: Riikka Piekäinen – Viola Joutsi (3-1, 35 minuuttia)

Onnittelut pelin sankareille ja kiitos kaikille osallistumisesta Dunlop Cupin 50-vuotisjuhlakilpailuun!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Teemu S

    Aivan loistavaa taustatietoa. Herättää ajatuksia. Kiitos Petteri!

  2. PetteriR

    Kiitos Teemu – oli jännää laskeskella lukemia ja toivottavasti niistä on iloa ja viihdettä kisaajille ja kisajärjestäjille!