Esittelyssä Ilmari Vikström

Ovatko seuran taustajoukot sinulle jo tuttuja? Seuramme hallitus koostuu aktiivisesta poppoosta squashintoilijoita. Nettitoimitus esittelee kesän aikana kyseistä porukkaa, ja ensimmäisenä esittelyvuorossa on Ilmari Vikström!


”Edelleenkään pallo ei mene sinne minne yritän lyödä, mutta edelleen jotenkuten jalka kulkee”, kuvailee puheenjohtajamme Ilmari vahvuuksiaan kentällä. Lue lisää alta!

(c) Petteri Repo

Ilmari on toiminut HSRC:n puheenjohtajana vuodesta 2021 lähtien. Idea tarttua toimeen syntyi vuoden 2020 syksyllä pitkän pelitauon jälkeen, kun seuran treeneissä tuli vastaan samanhenkisiä, uudehkoja jäseniä joita seuratoiminta kiinnosti myös. Uutena puheenjohtajana vuosi 2021, joka oli vielä pitkälti koronan värittämä, meni yhdistystoiminnan lainalaisuuksiin tutustuessa, sekä uuden ydinporukan kanssa seuran vision ja strategian hiomisessa.

Ilmarin mukaan puheenjohtajan rooli on teoriassa aika helppo – se sisältää vastuun hallituksen kokoon kutsumisesta, sekä seuran syys- ja kevätkokouksen järjestämisestä ja varmistamisesta että nämä hoituvat kunnolla. Käytäntö on hieman erilainen, kun porukan määrä on rajallinen ja päivittäiseen tekemiseen sisältyvät mm. taloushallintoon, yhteistyökumppanuuksiin ja seuralaisten kanssa käytyyn vuorovaikutukseen liittyvät asiat. Puheenjohtajan roolissa on kolmas kausi meneillään, mutta HSRC:n jäsen Ilmari on ollut jo junnuajoistaan vuodesta 2008, ja onkin kasvona ja hallituksen edustajana monelle pidemmän linjan seuralaiselle tuttu. 

Perheestä löytyi jo muita squashin harrastajia ja siten HSRC:iin liittyminen oli luonnollista. Ilmari arvostaa seuran pitkää historiaa ja vuosikymmeniä jatkunutta vapaaehtoistoimintaa. “Tuntuu merkitykselliseltä olla osana seuraa, jossa pitkän linjan jäsenet ovat edelleen aktiivisesti mukana. Se kertoo syvästä kunnioituksesta seuraa kohtaan, mihin on helppo tarttua itsekin”, sanoo Ilmari. HSRC on myös squashseuraksi kookas, mikä mahdollistaa pelikavereiden ja  liigajoukkueen löytämisen.

Kun Ilmarilta kysyy mihin suuntaan hän tahtoisi seuran kehittyvän, on selkeää että nykyisellä hallituksella on vahva ymmärrys ja visio muutoksesta, sekä toimintatavoissa että seuran jäsenien tarpeissa ja toiveissa. “Jäsenistö muuttuu entistä enemmän diginatiiveiksi nuoriksi, se on osa luonnollista kehityskulkua”, kuvailee Ilmari ja siitä syystä digitalisaatio on isossa osassa seuran toimintojen virtaviivaistamista, mahdollistaen uusien ovien avaamisen ja esimerkiksi dynaamisemman tapahtumien järjestämisen. Toinen asia minkä Ilmari nostaa esille liittyy pelaajapolkujen kehittämiseen, eli squashin pelaajien mahdollisimman pitkäaikaiseen sitouttamiseen lajin parissa. Omalta osaltaan Ilmari koki junnuna että HSRC:n piireihin oli helppo tulla ja päästä harjoittelemaan monien eritasoisten pelaajien kanssa: “Mulla oli seurassa kavereita jotka ei välttämättä olleet omanikäisiäni“. Tavoitteena on selkeyttää ja helpottaa junnujen ja muiden uusien tulokkaiden integroitumista seuraan ja siten sitoutumista lajiin.

Ilmarin ensikosketus squashiin tapahtui Raision keilahallilla paikallisen seuran järjestämässä avoimessa tapahtumassa. Sen suurempaa innostusta lajiin ei heti syntynyt, vaan Ilmari jatkoi jalkapallon pelaamista, samalla kun pikkusisar Aurora alkoi harrastamaan squashia aktiivisemmin. Kun 13-vuotias Ilmari tajusi että ei enää pärjää sisarelleen squashkentällä, tahto parantaa omia taitoja puski pinnalle: “En sietänyt hävitä pikkusiskolle”. “Tämä lajikin on itseasiassa ihan hauska!”, totesi Ilmari hieman myöhemmin päästyään yli häviämisen tuomasta pettymyksestä. Nykyään tavoitteet squashpelaajana liittyvät enemmän oman itsensä kehittämiseen, täysillä pelaamiseen ja liigajoukkueen vahvana osana olemiseen. Yksi konkreettinen tavoite on että HSRC:n miesten liigajoukkue HSRC Luchadors pysyy ykkösdivarissa. 

Kun puhutaan vahvuuksista pelaajana, Ilmari mainitsee junnuajoista isosti kehittyneen kyvyn hallita tunteita kentällä ja tuntea omat rajansa. “En ole hyvä lyömään sitä palloa”, selittää Ilmari, mutta venyminen epämukavuusalueelle ja periksiantamattomuus fyysisellä tasolla on se mikä tekee hänestä haastavan vastustajan: “Edelleenkään pallo ei mene sinne minne yritän lyödä, mutta edelleen jotenkuten jalka kulkee”. Pohdittaessa tärkeitä henkilöitä Ilmarin squashuran varrelta, nousee esille Ari Pelkonen, puheenjohtajamme junnuvuosien valmentaja, joka ohjasi nuorta pelaajaa ’oikealla tavalla oikeaan suuntaan’. Seuran jäsenistä Ilmari mainitsee Antti Lindin, Petteri Repon ja Timo Tammisen, jotka ottivat nuoren pelaajan jo vuosia sitten avosylin vastaan, ja joiden kanssa tulee edelleen pelailtua. Oman isän rooli on ollut myös tärkeä. 

Ilmarin junnuvuosien esikuva oli Olli Tuominen, johon saattoi törmätä Merihaassa. Nykyään inspiraatiota haettaessa Ilmarin lähestymistapa on käytännönläheisempi: “En ota mallia huippuammattilaisista, koska he ovat vähän turhan monta tasoa liian korkealla verrattuna omaan peliin”. Jos Ilmari haluaa parantaa omaa peliään, hän katsoo Suomen valioluokan, eli 12:a korkeimmin ränkätyn pelaajan pelejä, mistä samaistumispintaa löytyy hieman enemmän. Yksi ammattilaistason idoli mainitaan kuitenkin, lajilegenda Ramy Ashour, jonka artistimainen pelityyli saa Ilmarin innostumaan.

Silloin kun Ilmari ei ole edistämässä HSRC:n asioita, hän istuu tietokoneen ääressä koodaamassa, eli päivätyö on datapuolella. Muutama kuukausi sitten Ilmari yhdisti ammattitaitonsa ja kiinnostuksen kohteensa ja tuloksena oli tutkielma liittyen suomalaisen squashin turnaustilastojen trendeihin. Vapaa-ajallaan Ilmari kasvattaa chilejä ja tomaatteja parvekkeellaan, sekä pyöräilee, lenkkeilee ja viettää aikaa vaimonsa kanssa. Ilmari kuvailee itseään sarjakiinnostujaksi, joka innostuu helposti erilaisista aiheista ja asioista. Luonteenpiirre kuulemma kulkee suvussa. 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.