Esittelyssä Risto Vuopala

Ovatko seuran taustajoukot sinulle jo tuttuja? Seuramme hallitus koostuu aktiivisesta poppoosta squashintoilijoita. Nettitoimitus esittelee kesän aikana kyseistä porukkaa, ja tällä kertaa tapaamme Risto Vuopalan!

Seurassa on sellainen meininki, että tällainen ujompikin kaveri on voinut helposti 
liittyä toimintaan mukaan, ja se on vaalimisen arvoinen asia”, 
kuvailee Risto. Lue lisää alta!

 

Rooli HSRC:ssä

Risto on ollut HSRC:n hallituksen varsinaisena jäsenenä vuodesta 2022 lähtien, useamman varajäsenvuoden jälkeen. Risto aloitti yleishallitusjäsenenä, nyt tarkoitus on keskittyä entistä enemmän yhteistyökumppanuuksien kehittämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa mahdollisten sponsorien etsimistä. “Seuralla on pitkäaikaisia, uskollisia toimijoita taustalla ja siitä kiitos, mutta rahareikiä aina löytyy kun toimintaa halutaan kehittää”, selittää Risto vahvistaen että tahtotilana on mahdollistaa laadukas seuratoiminta tulevaisuudessakin. “Seurassa on paljon jäseniä joilla on hyviä suhteita erityyppisiin tekijöihin, ja omalta osaltani yritän niitä sieltä pinnan alta kaivaa esiin ja tarjota kiinnostavia mahdollisuuksia”, lisää Risto korostaen että yhteistyötä tehdään seuran kanssa yhdessä. 

“Seuratoiminnasta sen seuran jäsenten pitää saada isosti irti”, tiivistää Risto kun puhutaan mikä on oleellista seuran toiminnan kehittämisessä. Seuraan kuulumisen tulee tuntua mukavalta, yhteisöllisyysaspekti on tärkeä ja sen lisäksi urheiluseuralta pitää saada sille ominaisia palveluita, kuten valmennusta, perehdytystä ja kannustusta, jotka veisivät seuran jäseniä squashpelaajina eteenpäin. “Harrastetaan squashia, ja halutaan siinä eteenpäin”, sanoo Risto ja nostaakin esille HSRC:n puitteissa toimivat eritasoiset liigajoukkueet sekä varsinkin valmennustoiminnan, josta on tullut erittäin suosittua ja jonka kautta on saatu uusia jäseniä. “Vielä kun jonain kauniina päivänä saataisiin enemmän lapsia ja nuoria mukaan”, lisää Risto toiveensa jäsenistön kehityksen suhteen. 

Kössipolku

Oulussa lukioikäisenä Heinäpään kentällä ensikosketuksensa squashiin saaneena, Risto muistelee nähneensä taitavia pelaajia jotka kiitelivät ympäri kenttää ja hakivat käsittämättömän hankalia palloja. Nyt varttuneemmassa iässä mies tekee itse sitä samaa, ja pohtii että olisi voinut oikaista muutaman vuosikymmenen jos olisi mennyt heti harjoittelemaan järjestyneesti. Tähän liittyen Risto lisää: “Rohkaisen heitä, jotka ajattelevat että esimerkiksi kolmekymppisenä hommasta ei tule enää mitään, lähtemään mukaan sillä kyllä siitä hyvä tulee, ja pystyy pääsemään sille tasolle että kykenee vaikka kilpailemaan, jos vaan haluaa”.

Ristosta tuli HSRC:n jäsen 90-luvun alussa. Seuraan liittyminen kössin kulta-aikoina ei ollut yhtä suoraviivaista kuin tänäpäivänä, mies kertoo: “HSRC:een liittymiseen vaadittiin suosittelijoita, muistaakseni jopa kolme. Oli kuponki joka piti täyttää ja jättää arvosteltavaksi”. Onneksi Risto onnistui haalimaan suosittelijat ja pääsikin piakkoin jäseneksi seuraan, joka vaikutti koostuvan kivasta porukasta. HSRC:n valintaan johti seuran iso näkyvyys Talissa sekä senaikaisen työpaikan läheisyys Pitäjänmäellä ja kun työpaikallakin järjestettiin squashtreenejä, oli lajin pariin helppo tulla. 

Risto innostui vasta aikuisena treenaamaan enemmän ja käymään kisoissa, vaikka alunperin seuran jäsenyys oli hankittu sillä silmällä että pääsisi kisaamaan: “Tuli käytyä jossain kisoissa ja se lisäsi motivaatiota harjoitella kovasti, kun aloitti jostain pikkukisoista. Se oli tosi kivaa jo silloin”, mainitsee Risto ja vahvistaa että kisaaminen on edelleen kivaa. HSRC:stä on löytynyt paljon kavereita ja osasta on tullut vuosien varrella hyviä ystäviä joiden kanssa tulee vietettyä vapaa-aikaa noin muutenkin. “Seurassa on sellainen meininki, että tällainen ujompikin kaveri on voinut helposti liittyä toimintaan mukaan, ja se on vaalimisen arvoinen asia”, kuvailee Risto mukavan ilmapiirin ja matalan kynnyksen tärkeyttä seuratoiminnassa.

Vahvuudet ja inspis

Vahvuuksikseen Risto mainitsee kovan kunnon ja tahdon kehittyä jatkuvasti pelaajana. Tilanteenmukaisen toiminnan hiominen on se mihin Risto pyrkii: “Tykkään siitä että ne harjotellut rutiinit pystyisi ottaa käyttöön tilanteen mukaisesti”. HSRC:n miesten kakkosjoukkueen kapteeninakin toimiva Risto innostuu hehkuttamaan eritoten Masters-kisoja, joissa kansainvälinen yhteisö luo hyvän fiiliksen ja yhteenkuuluvuuden tunteen: “Kun on käynyt kokeilemassa Masters EM- ja MM-kisoja, saavutuksilla ei ole niin väliä, sillä kaikki pelaajat ovat siellä samalla asialla, hymy huulessa vaikka kentällä tosissaan vedetäänkin”. Hetken mietittyään Risto lisää kuitenkin että tavoitteena olisi kyseisissä kisoissa voittaa muutama matsi, sillä iso osa vastustajista on entisiä ammattilaistason pelaajia, joten taso on erittäin kova! 

Risto hankki Squash-TV -lisenssin noin vuosi sitten seuratakseen PSA-pelejä, ja sehän onkin ollut innostava kokemus! Risto nauttii peleistä, joissa tekniikka on kohdallaan, ja joissa käytetään paljon mielikuvitusta: “Se kun tekee jonkun oivalluksen kentällä ja saa hämättyä kaverin aivan kuutamolle – se on mielestäni tämän pelin suola”.

Kenttien ulkopuolella

Risto on ammatiltaan sähköalan diplomi-insinööri, ja on tehnyt valmistumisestaan asti töitä automaation parissa. Hiihtäminen eri muodoissa, eritoten murtomaahiihto, on Ristolle todella tärkeää. Vapaa-ajalla tulee myös liikuttua luonnossa. 

Loppuun Risto tekee vielä yllättävän paljastuksen liittyen suomalaiseen squashyhteisöön: “Yhteisö on pieni ja seurarajojen yli oppii helposti tuntemaan porukkaa. Yhdistävä tekijä on että tän lajin pariin ajautuu mukavia tyyppejä!”

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.