HSRC:n liitolle jättämä protesti käsitelty

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Liiga

HSRC :n jättämä protesti viime SM-liigakierrokselta on käsitelty. Käsittelyn seurauksena Misq tuomittiin häviämään ottelu HSRC:tä vastaan 4-0.


Ohessa protestin sisältö

PROTESTI
Protestoimme Ylivieskan SM-liigakierroksella (18.2.2006) pelattua HSRC:n ja MiSq:n välistä ottelua. Mikkelin squash pelasi seuraavalla kokoonpanolla viikonlopun ottelut:
1. Lauri Valtola, 2. Markus Vanhanen, 3. Tuomas Häkkinen ja 4. Esko Nevalainen. Protestin perustana on epäurheilijamainen loukkaantuneen pelaajan peluuttaminen ja taktikointi, mikä vääristi SM-sarjan lopputulosta ja toisaalta antoi huonon kuvan yleisölle ja medialle SM-tason squashista.

PERUSTEET
MiSq:n kakkospelaaja, Markus Vanhanen, ei ollut pelikunnossa. Markus Vanhanen hävisi ottelunsa Ylivieskan Matti Saarelaa vastaan noin viidessä minuutissa (mukaan lukien erätauot) ottamatta yhtään juoksuaskelta. Vanhanen voitti ainoastaan kolme palloa ottelussa. HSRC:n Juha Raumolinia vastaan Vanhanen ei pelannut palloakaan.

Mikäli MiSq olisi pelannut squashin sääntöjen mukaisesti, ei Markus Vanhasta olisi otettu mukaan Ylivieskan kierrokselle ja hänen tilalleen olisi valittu toinen pelaaja. Nyt Vanhanen pelasi kakkospaikalla, mikä nosti muiden pelaajien sijoituksia ja vääristi ottelun lopputuloksen. Joukkueemme mielestä hänen olisi pitänyt luovuttaa peli Raumolinia vastaan ennen ottelusarjan aloittamista, jolloin MiSq:n pelaajajärjestys olisi muuttunut. Tällöin kolmospelaajaksi olisi noussut Esko Nevalainen ja kakkospelaajaksi Tuomas Häkkinen. Tämä olisi enteillyt HSRC:n voittavan MiSq:n 4-0. Järjestävän seuran Matti Saarela ei ollut kiinnostunut selvittämään tilannetta ja antoi MiSq:n pelata alun perin ilmoitetulla pelijärjestyksellä.

EHDOTUS
Pyydämme ottelun mitätöintiä ja pisteiden lukemista HSRC:n hyväksi 4-0. Perusteluna on epäurheilijamainen käytös ja loukkaantuneena pelaaminen. Yli kuuden tunnin automatkan jälkeen odottaisi vastustajan osoittavan urheilijamaista käytöstä ja yrittävän pelata asiallisesti. On eri asia, jos pelaaja loukkaantuu kesken pelin. Vanhanen kuitenkin tiesi, ettei pystyisi pelaamaan ja siten taktikoi joukkueelleen suotuisamman pelijärjestyksen. HSRC:n SM-liigajoukkue on loukkaantumis- ja sairastapauksissa etsinyt sijaispelaajan seuran muista pelaajista. Haluamme myös muistuttaa kilpailuvaliokuntaa vastaavasta tilanteesta, jossa HSRC tuomittiin sakkoihin vajaalla miehistöllä pelaamisesta.

Toiseksi, pyydämme Squashliiton kilpailuvaliokuntaa estämään vastaavan tapauksen kirjoittamalla riittävän selkeät kilpailusäännöt, jotta vastaava epäurheilijamainen ja lajin kannalta huonon ulkoisen kuvan antama tilanne ei toistuisi. Protestoimme tapahtunutta myös urheiluhengessä ja SM-liigan sääntöjen kehittäminen mielessä.

Marko Kivi-Koskinen
HSRC ry:n
Puheenjohtaja