Lasse Sjöblom – Kokemuksia vapaaehtoistöistä EM-kisoissa

Vapaaehtoisena EM-kisoissa

Olen harrastanut aktiivisesti squashia noin kuusi vuotta ja ollut hyvin aktiivinen squashpiireissä. Osallistun kisoihin ja mielelläni muunlaiseen toimintaan. Tunnen sekä HSRC:n että muiden seurojen jäseniä. 

Kuitenkin olen halunnut tehdä vapaaehtoistyötä silloin tällöin, onhan minä toiminut vapaaehtoisena Masters-kisoissa. Tuntuu, että intohimoisena pelaajana haluaisin tehdä jotain enemmän kuin pelkästään pelata ja mielyttää omiia tarpeitani – kuten kunnon yllläpitämistä.

Kun liitto ilmoitti hakevansa vapaaehtoisia EM-kisoihin, en sittenkään epäröinyt ottaa yhteyttä TJ-Mikaan. Tämä olikin ainutlaatuinen tilaisuus, sillä ei kansainvälisia kisoja Suomessa järjestetä vuosittain. 

Sitä paitsi EM-kisojen järjestäminen Pasilassa sijaitsevassa Mall of Triplassa on hyvä näkyvyys lajille. Uskon sen houkuttelevan kössin ystävät auttamaan kisojen järjestämisessä.

 

Vapaaehtoisten tehtävät

EM-kisoissa meitä oli yli 100 vapaaehtoista. Varsinkin sellaisessa tapahtumassa tarvitaan kaikenlaista apua saadakseen kisojen toimimaan ongelmatta.

Tehtäviä on monenlaisia: Kuljettajia, viestintävastaavia, ruokailuvastaavia, kenttähuoltajia jne. Parasta vapaaehtoistyössä on se, että voi hyödyntää osaamistaan tai kokeilla jotain uutta.

Itse olin mukana lipunmyynnin ryhmässä. Kuitenkaan en ole paljon kokemuksia sellaisesta työstä, mutta se sujui erittäin hyvin. Jos on jotain epäselvää, voi aina kysyä kollegoilta. 

Vapaaehtoistyö tehdään tietysti ilman erityistä palkkaa. Kisoissa meille kuitenkin tarjottiin ruokaa, ja saimme myös töiden ohella seurata pelejä. Monet meistä harrastavat muuten squashia, joten työtä tehdään samalla intohimolla kuin kentällä.

 

Mietteitä vapaaehtoistyöstä

Miksi toimia mestaruuskisojen vapaaehtoisena, varsinkin kun nykymaailma on kiireinen ja kovatahtinen? Pohdiskeltuani tätä kysymystä olen löytänyt monenlaisia syitä ryhtyä vapaaehtoolaiseksi.

Ensinnäkin vapaaehtoistyöntekijät ovat olennainen osa kisojen järjestämistä. Ilman vapaaehtoisia kansainvälistä squashkilpailua olisi mahdotonta järjestää. Palkkatyöntekijöiden panostus siihen ei vaan riitä. 

Lisäksi uskon vapaaehtoistyön antavan inspiraatiota osallistua oman seuran toimintaan. Kisoista voi saada uusia ideoita, jotka ovat omalle seuralle hyödyllisiä.

Kolmas syy vapaaehtoistyöhön osallistuminen on sosiaalinen. Kisojen aikana tapaat uusia ihmisiä ja tiedät vapaaehtoisena tekeväsi jotain tärkeää lajin hyväksi.

Vapaaehtoisena työskenteleminen EM-kisoissa olikaan mielenkiintoinen. Niinpä tulevaisuudessa aion mielelläni jatkaa vapaaehtoisena, sillä se antaa kokemuksia ja parantaa yhteisöllisyyttä. Ja vapaaehtoisia tarvitaan!

 

 

Dj Lupu. Paras ikinä.

 

Tupa täynnä. Höllii.

 

Onneksi olkoon mahtavasta tapahtumasta!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.